Velkommen til Midtbyen Øyeklinikk

Her er kort utdrag fra NAV, se nav.no for fullstendig infromasjon. Er du under 10 år, da kan du få støtte til briller eller kontaktlinser hvis du har:

  • Anisometropi (forskjellig optisk brytning i øynene) med 1 dioptri eller mer, eller
  • Astigmatisme (skjeve hornhinner) med 1 1/2 dioptrier eller mer, eller
  • Strabisme (skjeling), eller
  • Bilateral hypermetropi (langsynthet)

. Du kan få støtte til kontaktlinser hvis du har:

  • Anisometropi (forskjellig optisk brytning i øynene) over eller lik 3 dioptrier, eller
  • Brytningsfeil over eller lik 6 dioptrier eller mer

Merk at solbriller eller sportsbriller ikke dekkes ved vanlige brytningsforstyrrelser i øyet.

Grønn stær, eller glaukom som det ofte kalles, deles i to hovedformer: de med åpen kammervinkel og de med lukket eller trang kammervinkel.

Den vanligste behandlingsformen ved åpen kammervinkel er ulike øyedråper og/eller laser, såkalt Selektiv Laser Trabekuloplastikk. SLT innholder at man settes små merker med laser mot et svampelegeme i øyet kalt trabekelverket. Dette gjøres for å bedre utløpet og redusere øyetrykket.

Ved lukket kammervinkel gjøres et inngrep med laser som kalles iridotomi. Man lager da et lite hull med laser gjennom iris/regnbuehinnen slik at kammervinkelen ikke lukkes helt og øyevæske kan passere til avløpet fra øyet. Dette gjøres ofte som et forebyggende inngrep for de øyne som er i risikosonen for å utvikle trangvinkelglaukom.

Les mer om glaukom på Glaukomforeningen og Helsebiblioteket.

Grå stær, eller katarakt som det ofte kalles, regnes å være en aldersavhengig tilstand som gjør linsen i øyet uklar. Den gir gradvis svekket syn og kan fjernes ved kirurgi. Man fjerner da den opprinnelige linsen som er blitt uklar og erstatter den med en kunstig linse vanligvis laget av akryl, et plastmateriale som øyet tåler.

Etter en grå stær operasjon kan man utvikle noe som kalles etterstær. Symptomer vil være tåkete syn. Dette består av et slags arrvev som legger seg bak den nye linsen. Fjerning av etterstær gjøres enkelt med laser, såkalt kapsulotomi. Dette er et inngrep uten smerter som gir deg synet tilbake i løpet av 1 eller 2 dager.

Aldersrelatert Macula Degenerasjon (AMD), eller forkalkning som det ofte sies, er en sykdom som rammer netthinnen, den gule flekk på netthinnen, og gjør at skarpsynet blir dårligere. Man deler det inn i våt og tørr type. Den tørre typen er mest vanlig den har et langsomt sykdomsforløp. Den våte har ofte et mer dramatisk forløp og ubehandlet gir det tapt skarpsyn. Den våte typen kan behandles med medisiner som settes direkte inn i øyet med injeksjoner eller laser.

For mer informasjon se Blindeforbundet.

Glasslegemeavløsning er en aldersforandring i øyet. Glasslegemet er en geléaktig, gjennomsiktig masse som normalt fyller hele øyet. Den kan gjennom aldersforandring skrumpe inn og derved løsne fra festene på netthinnen, noe som ofte kan oppleves som lynglimt. Prosessen er godartet, men av og til kan det lages et hull i netthinnen. Ubehandlet netthinnehull kan føre til netthinneløsning og tap av syn. Hos de fleste skjer glasslegemeløsning uten problemer, men man vil ha en forstyrrelse foran synet som man vil legge mindre merke til etter hvert.

Hvis du bruker flere typer øyedråper, vent fem minutter mellom hver drypping. For utfyllende informasjon se Glaukomforeningen.